Σαρώνει την βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία – Εκκενώνεται χωριό στη Λάρισα, εγκλωβισμένοι κάτοικοι – Κίνδυνος για υπερχείλιση του Σπερχειού

| EVIATHEMA.GR/ EUROKINISSI

Η Φωκίδα, η Εύβοια και η Φθιώτιδα δοκιμάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πού βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, Τετάρτη 27/9. Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για εγκλωβισμένους σε τροχόσπιτο στο Πευκί.

Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, δραματική έκκληση του δημάρχου στους πολίτες να μην κυκλοφορούν, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχει γίνει «ένας χείμαρρος όλο το βουνό και κατεβαίνει κάτω».

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Χαρακτηριστικό το βίντεο από τις Ροβιές το πρωί της Τετάρτης:

Εκπέμπει SOS η Φθιώτιδα – Κίνδυνος για υπερχείλιση του Σπερχειού

Φουσκώνει» επικίνδυνα ο Σπερχειός ποταμός στην Φθιώτιδα, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή, με την κακοκαιρία Elias να συνεχίζει το πέρασμά της από τη χώρα. Όσο εντείνεται η βροχή, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση, αφού σύμφωνα με το lamianow.gr, η στάθμη του νερού κινδυνεύει να ξεπεράσει το ύψος του οδοστρώματος στην περιοχή του Φραντζή.

Εκκενώνεται χωριό στη Λάρισα

Αγωνία και για τους κατοίκους της Λάρισας, που δοκιμάζονται ξανά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λίγες ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Σωτήριο να απομακρυνθούν προς την Λάρισα, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, καθώς η κακοκαιρία Elias έχει προκαλέσει πλημμύρες στον οικισμό.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στα Τρίκαλα

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι πέντε χωριών στα Τρίκαλα βρίσκονται εγκλωβισμένοι καθώς από τη χτεσινή επέλαση της κακοκαιρίας Elias, αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και υπέστησαν καταστροφές ενώ η γέφυρα κοντά στο χωριό Κλεινοβό, που ένωνε τα χωριά με την υπόλοιπη περιοχή, κατέρρευσε, λόγω του μεγάλου όγκου νερού.

Νωρίτερα

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Elias» στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης, Αγίας Άννας, στη βόρεια Εύβοια, καθώς χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών: του Νηλέα, του Κηρέα, του Μεσσάπιου και του ποταμού στη Σηπιάδα.

Ο αντιπεριφερειάχης Ευβοίας Γιώργος Κελαΐδίτης, σε δηλώσεις στο evima.gr, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτές να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού.

Στην συνέχεια ανέφερε πως είναι στα όρια υπερχείλισης αρκετοί ποταμοί στην Εύβοια. «Είμαστε στο κόκκινο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ζητήσαμε ενισχύσεις από την ΕΜΑΚ από την Λαμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έκκληση στους πολίτες

Ο δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα αφού έχουν πλημμυρίσει τα πάντα και το νερό στους δρόμους ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο.

«Έπεσαν 150 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 6:00, στο δυτικό κομμάτι του δήμου στις Ροβιές και τη Λίμνη, και έχουν φέρει όλο το βουνό μέσα στους οικισμούς. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα, το νερό είναι πάρα πολύ. Έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Η κατάσταση κρίνεται αυτή τη στιγμή επικίνδυνη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα προβλήματα είναι στις καμένες περιοχές. Εντοπίζονται κυρίως στις Ροβιές και στο Μετόχι. Το νερό είναι πάρα πολύ, έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος. Είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν συνεχίσει αυτός ο καταποντισμός, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στους άλλους οικισμούς. Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel».

Δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις στις Ροβιές πλημμύρισαν. Η ένταση του νερού παρέσυρε τα πάντα ενώ κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Ο δρόμος είναι κλειστός από Προκόπι προς Μαντούδι και οι κάτοικοι μιλούν για ολική καταστροφή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνουν στο νησί, προκειμένου να συνδράμουν στη διάνοιξη των δρόμων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία «χτυπά» ανελέητα το οδικό δίκτυο στα βόρεια της Εύβοιας. Οι δρόμοι θυμίζουν χείμαρρους και έχει κλείσει η κυκλοφορία από Ψαχνά προς Μαντούδι, από Προκόπι προς Πήλι Εύβοιας.

Σημαντικά προβλήματα

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις με την έντονη κεραυνική δραστηριότητα έφεραν σημαντικά προβλήματα στο πολύπαθο νησί.

Από τα ξημερώματα δοκιμάζεται και η Χαλκίδα όπου και εκεί μεγάλος όγκος νερού έπεσε, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις για άντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε Ερέτρια και Αλιβέρι.

Κατολίσθηση έχει αναφερθεί και στο Δερβένι (Κλεισούρα), με τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Στο μεταξύ, ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας. Επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού. Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε κίνδυνο η ζωή τριών νεφροπαθών

Σε κίνδυνο η ζωή τριών νεφροπαθών στις Ροβιές, που έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να πάνε για αιμοκάθαρση στην Χαλκίδα. «Οι άνθρωποι θα πεθάνουν αν δεν φθάσουν στο νοσοκομείο και ο δρόμος από και προς την Χαλκίδα δεν περνάει από το νερό, πρέπει να έρθει ένα ελικόπτερο να τους μεταφέρει» η κραυγή αγωνίας του Γιάννη Καρατζούδη, κατοίκου Μαντουδίου.

Περιέγραψε κατάσταση χάους τόσο στο Μαντούδι, όπου έχει κοπεί η επικοινωνία με άλλα χωριά όπως το Προκόπι, αλλά – κυρίως στις Ροβιές, που είχαν χτυπηθεί και από την κακοκαιρία Ντάνιελ. «Κάποτε πρέπει να φτάσει και στο επιτελικό κράτος. Μετά τις φωτιές δόθηκαν χρήματα σε εργολάβους με απευθείας ανάθεση και δεν έγινε σωστή δουλειά. Το χρήμα πήγε σε τσέπες» είπ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί